ФИДЕ обяви Магнус Карлсен за „Гросмайстор №1 на века“

Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) обяви Магнус Карлсен за най-добър гросмайстор на века, съобщиха от централата.

Норвежецът беше награден на тържествена церемония на ФИДЕ по повод стогодишнината на Международната федерация по шахмат, основана в Париж през 1924 година.

33-годишният гросмайстор е лидер в ранглистата на Международната шахматна федерация. През 2013-та Карлсен стана световен шампион по класически шахмат и защити тази титла четири пъти. През 2022-ра той отказа да играе мача за световната шахматна корона, в който трябваше да срещне за втори пореден път руснака Ян Непомнящи, и титлата му беше отнета. Карлсен е и действащият петкратен световен шампион по ускорен шах, седемкратен световен шампион по блиц шах и победител в Световната купа на ФИДЕ. Неговият пиков рейтинг от 2882 е най-високият в историята.

Норвежкият шахматист държа най-дълго титлата световен шампион на ФИДЕ. Еманюел Ласкер, представляващ Германската империя, стана световен шампион през далечната 1894 година, побеждавайки първия носител Вилхелм Щайниц от Австрия. След това Ласкер защитава трофея още шест пъти и притежава шахматната корона до 1921 година, когато губи от кубинския гросмайстор Хосе Раул Капабланка.

За най-добра при дамите бе определена унгарката Юдит Полгар. Женският шах винаги е бил приоритет за ФИДЕ, като първото световно първенство за жени е организирано през 1927 г. Юдит Полгар е смятана от мнозина за най-силната шахматистка на всички времена. Тя стана гросмайстор на 15, счупвайки рекорда на Боби Фишер и беше най-младият играч, който влезе в топ 100 на ФИДЕ на 12 години. Тя е единствената жена, надхвърлила рейтинг от 2700 EЛO, достигайки върхово класиране в общата световна ранглиста като осма през 2004 г. .

Следвай ни:

Сподели