Служебният министър на труда с голяма новина за минималната заплата

„Министерството на труда и социалната политика (МТСП) счита, че за транспониране на директивата за адекватни минимални заплати в ЕС е необходимо в Кодекса на труда да се регламентират критерии, въз основа на които да се определят най-ниското възнаграждение за труд и референтна стойност за оценяване на неговата адекватност“.

Това каза министърът на труда Ивайло Иванов на среща с национално представителните организации на синдикатите и на работодателите.

Министър Иванов посочи, че съгласно директивата тези критерии трябва да са покупателната способност на законоустановените минимални заплати, като се взема предвид издръжката на живота; общото равнище на работните заплати и тяхното разпределение; темпът на растеж на работните заплати и дългосрочните равнища и развитието на националната производителност.

Становището на МТСП е, че е необходимо да се регламентира законодателно и основание за цялостна процедура за определяне на най-ниското трудово възнаграждение, която да гарантира участието на социалните партньори.

Министърът на труда припомни, че към министерството работят паралелно две работни подгрупи – за механизъм за определяне на минималната заплата и за колективното трудово договаряне на работните заплати.

Той уточни, че има разработени няколко варианта за определяне на най-ниското възнаграждение, които ще бъдат представени в работните групи.

„Надяваме се до 30 октомври да подготвим предложение за законодателно транспониране на директивата.

То ще бъде обсъдено със социалните партньори в Националния съвет за тристранно сътрудничество и ще бъде внесено в Министерския съвет и Народното събрание“, каза министър Ивайло Иванов.

Сподели