В центъра за профилактика към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост за половин ден разбираш дали си здрав

Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост създава удобство за заети хора с новия „Център за профилактика на здравето“. Нейно лице e д-р Александър Носиков, кардиолог в Диагностично-консултативния център на болницата.

След като завършва медицина в София, той работи повече от 7 години във Великобритания. Д-р Носиков е автор на редица публикации в сферата на кардиологията и вътрешните болести като е цитиран над 200 пъти в специализирани издания. Изнесъл е множество презентации, включително и на най-големите кардиологични конгреси в Европа.

През месец септември всеки възползвал се от пакетната услуга за пълна проверка на здравето получава 15% отстъпка.

От 1 до 4,25 минута. Наистина ли моделът на програмата за профилактика на здравето е взаимстван от групата Аджибадем? В Турция подобни check-up центрове има почти във всяка болница. 

Само донякъде. Той е съобразен напълно с българските условия. Моделът е много прост и действа по изключително добър начин в комфортна обособена зона. Всеки пациент има персонален координатор, който води неговата програма. И без да чака пред каквито и да било кабинети, без да се реди на опашки минава през най-важните прегледи и изследвания, според своите възраст и пол, и то в един ден. Предварително е планирано всичко за него в периода от 9 до 15 часа.

В края на деня пациентът получава папка с резултатите си и разговаря с лекар за здравословното си състояние. Препоръчваме профилактичният преглед да се провежда веднъж годишно. Нашите сътрудници позвъняват подсещащо, за да напомнят за предстояща профилактика. Грижим се всичко да е в удобство на пациента.

От 4,30 до 6 минута. Платена ли е услугата и покрива ли се от застрахователна полица или фонд. Платена е. Не се покрива изцяло от застрахователна полица или фонд, но пациентите си я плащат, защото им пести време и ги улеснява. Даваме възможност пациентът да работи в индивидуална зона като по този начин, той може да комбинира прегледите с дистанционна работа. Предлагаме закуска и напитки, така че да получи всичко на едно място – бързо и лесно.

От 6,05 до 7,35 минута. За кого е предназначена здравната услуга? При нас идват пациенти от 18 до 80-годишна възраст. Не мисля, че е непосилно скъпа, като се има предвид колко жизненоважни прегледи съдържа и колко време спестява. Идват ли чужденци, дипломати или българи, които живеят в чужбина? Идвали са от американското посолство, от Англо-американския колеж, чужденци… През лятото се увеличава потокът от българи, живеещи в чужбина. Има държави с по-различно устроена здравна система, като Великобритания, например. Там всичко е безплатно, но за преглед при кардиолог, да речем, се чака от 6 до 12 месеца. А тук за един ден си правят всички профилактични прегледи и изследвания при български лекари.

От 7,37 до 11 минута. Какви пакети предлагате, какво включват те, съобразени ли са с пола и възрастта? Пакетите са за мъже и жени под 40 и над 40-годишна възраст. Дамите минават през гинеколог, през мамография, докато при мъжете изследваме простатата и простатно-специфичния антиген. Към пакета е възможно да се прибавят допълнителни прегледи или изследвания по желание на пациенти.

Ще дам пример: при пушачите с над 20-годишен пушашечски стаж и на възраст около 50-55 години не е достатъчно да се направи само рентгенова снимка, за да сме сигурни за състоянието на белите им дробове. В Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост има специална програма, одобрена от Министерството на здравеопазването, първата такава в страната – нискодозов скенер на гръден кош за ранно откриване на рака на белия дроб.  В България най-много мъже и жени загиват от рак на белия дроб.

За рак на дебелото черво, наричан тихият убиец, отправна точка е възрастта и се препоръчва колоноскопия на всеки пет години за пациенти над 55.

В нашата болница правим неинвазивна, т.нар. виртуална колоноскопия. Виждате, че един профилактичен ден може да стане отправна точка за едно по-добро здраве. 

От 11,30 до 14,20 минута. Къде се извършват прегледите – в общите кабинети с предимство или в обособената зона. В нея има отделен кабинет, където пациентите се виждат с част от лекарите. Дори да ходят по някои кабинети, те не чакат – влизат и излизат директно. В нашата практика кардиологът, който е прегледал пациента, обобщава резултатите и се среща с него, за да му ги разясни, да му предаде документите и да му даде съвети как да подобри качеството си на живот. В пакетите влизат и още различни прегледи – с диетолог, невролог, УНГ, дерматолог и много други.

От 14,20 до края. Как си представяте бъдещето на тази програма за профилактика? Ще се пренесе ли и в другите клонове на Аджибадем. Надявам се все повече хора да се замислят за важността на профилактиката и за своето здраве. Да започнат да се грижат за себе си от рано, а не тогава, когато заболяването вече е налице. Ние тук в центъра за профилактика към Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Младост сме разбрали нуждата тези прегледи и изследвания да се случват лесно и организирано за пациента –  предвидили сме отделна зона, разработили сме методика, имаме заделен ресурс като лекарски и сестрински персонал. Очакваме всеки, който иска да се погрижи за здравето си.

Само през септември може бързо и лесно да планирате и направите своите профилактични прегледи в Центъра за профилактика на здравето в Acibаdem City Clinic УМБАЛ Младост с 15% отстъпка от стандартните цени. Можете да избирате между стандартни или разширени пакети. За повече информация и планиране на профилактичен преглед, обадете се на 0895584221 или посетете страницата – https://acibademcityclinic.bg/mladost/medicinski-deinosti/detaili/profilaktika#nav2.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

Сподели